![]() |
Grâul ancestral spelta (alacul) |
Vă propun să ieşim din atmosfera rustică
şi să intrăm în timpurile noastre. Se poate trăi sănătos şi fără a cheltui
sume enorme de bani, dar trebuie să ştim cum. Vă voi arata cum putem face asta.
Totul trebuie să înceapă de la alegerea
materiilor prime, de la seminţe. Pentru mine acesta reprezintă începutul. Se alege astfel soiul sănătos
al plantelor. Urmează alegerea solului, în care forţele plăsmuitoare dau viaţă
noii plante. Aici de o mare importanţă este omul. El face alegerea. Două dintre
cele mai curate moduri de a cultiva vegetale (agricultura biodinamică şi
permacultura) pun mare accent pe om, pe relaţionarea acestuia cu natura.
![]() |
Porumbul negru cultivat de baștinasi in America de Sud |
Un exemplu din permacultură este germanul Sepp Holzer, un pasionat al agriculturii sănătoase, contemporan cu noi, apoi mai este RudolfStainer, care a trăit în secolul trecut şi care a pus bazele agriculturii biodinamice.
După cum vă spuneam soiul/rasa sunt extrem de
importante în orice tip de alimentaţie. Soiul trebuie să fie cât mai apropiat
de cel ancestral, cel lăsat de Dumnezeu pe Pământ şi evoluat apoi prin intermediul forţelor plasmuitoare ale naturii. Trebuie să învăţăm permanent
să alegem şi să găsim acest tip de surse sănătoase. Şi de asemenea, să le
conservăm.
![]() |
Certificarea produselor biodinamice |
Dacă vă doriţi din suflet să mergeţi pe
acestă cale veţi găsi tot ce aveţi nevoie si "tot universul va conspira pentru voi".
Eu consider că
alimentele de bază sunt: cerealele, fructele, legumele, leguminoasele,
oleaginoasele, seminţele, produsele de origine animală şi peştele. Criteriile
de alegere sunt în funcţie de:
1. Soiul
lor. După cum am menţinat anterior, să fie cât
mai apoape de cel ancestral;
2. Modul
cum au fost cultivate/crescute. Fără
ajutorul substanţelor de sinteză, crescute pe un sol nepoluat, fără ajutorul
acceleratorilor de creştere;
3. Modul
cum au fost depozitate. Nu au
fost utilizate substanţe de conservare sau diverse metode de sterilizare -
iradiere prin ionizare - care distrug bacteriile de pe coaja vegetalelor, dar
omoară şi tot ce este viu (enzimele) din plante făcând din fructe şi legume nişte
alimente moarte.
Când mâncăm un aliment ne umplem de energia
lui. Modul în care folosim un aliment influenţează cantitatea şi calitateade
energiei pe care corpul nostru o extrage din el.
Maltratarea
alimentului prin orice metode (ex. tratament neadecvat pentru sursele de hrană
de origine animală şi tratarea cu substanţe chimice pentru plante) duce deteriorarea
acestuia la nivel celular ceea ce conduce la pierderea sau degradarea energiei
generate de aliment.
Vindecătorii intuitivi (calitate pe care
medicii actuali nu numai că nu o au dar o reneagă ca existenţă) mergeau în natură
pentru a culege plante pentru a vindeca o boală şi acolo ştiau ce
trebuie cules. Dacă am mai avea instinctele vechi am ști de ce aliment are
nevoie corpul nostru și l-am mânca și nu am mai fi bolnav niciodată.
Eu cred că boala are ca echialent o vibrație
joasă a unei zone din corp și se poate remedia prin ingerarea unui aliment ce
deține o vibrație ce poate restabili până la un nivel normal vibrația coborâtă
a zonei bolnave.
Poate de aceea când suntem supărați (avem o vibrație
joasă) căutăm să ne ridicăm vibrația corpului prin ingerarea de diverse produse
unii dintre noi alegând calea facilă prin consumul de dulciuri, calmante sau prin “zăpăcirea eului ”
prin introducerea in sange a alcoolului și substanțelor halucinogene.
Se cunoaşte că o boală are la bază o
disfuncţie vibrationala, care poate fi considerata si o disfuncţie chimică deoarece atomii sunt stări vibraționale. Aceste disfuncţii se pot regla prin intermediul unei
alimentaţii corecte. Corpul nostru îşi cunoaşte nevoile. Societatea actuală și scolile antropologice consideră că omul este superior
animalului prin gândire dar acesta teorie ne înpiedică de cele mai multe ori să luam o
hotărâre corectă în privinţa noastră. Animalul se bazează pe instincte care
după părerea mea, sunt mai sigure decât gândirea actuală a
oamenilor moderni atunci când este vorba de un trai sănătos. Animalul ştie de ce are
nevoie corpul său. Astăzi, omul modern (a se citi material) este influențat de propriile convingeri care de multe ori sunt formate de alții prin publicitate, mass- media, neuromarketing, etc.
Omul
modern aproape că a pierdut contactul cu „adevărata realitate”. Nu mai simte ritmurile naturii deşi este influenţat
în continuare de ele.
Este
nevoie să abordăm alimentaţia conform tradiţiilor. Fiecare din zona de unde are rădăcini. După mine
tradițiile sunt asemănătoare în toate culturile şi în toate religiile. Baza lor este aceiași. Sunt
doar adaptate la energiile locului sau modernizate.
Deci, putem întocmi meniul zilei conform
calendarului bisericesc sau în funcţie de fazele lunii, ambele având
aceleași recomandări pentru posturi, cure de vitamine, detoxifieri.
Aceleaşi plantele au calităţi diferite în
funcţie de momentul recoltării. Se poate vedea că fazele lunii influențează calitatea și
contitatea substanței active din plantă, în faza de lună plină ea fiind maximă.
Vindecătorii culegeau plantele de leac “pe lună plină” pentru ca ele să fie mai
eficiente. Este ca și în medicina alopată când luam o pastilă de antibiotic cu
aceiași formă si volum dar de concentrație diferită. Acest principiu străvechi trebuie menținut
și în agricultura actuală dar din păcate doar agricultura biodinamică este
singura care respectă acest principiu.
Și dacă tot vorbim de obiceiuri sănătoase
vechi, sau păstrat până în prezent în zona rurală o serie de bune obiceriuri. De exemplu:
-
“castraveţii se cultivă de Sf. Gheorghe”. Este vorba de o serie sfaturi agricole
sănătoase desprinse din știința astrală care s-a transmis pe cale orală și care
au fost alipite la calendarul ortodox pentru a le marca pe parcursul anului
-
„Altoii nu se pun direct pe pământ înainte de adăugare la plantă”. Este de vorba de energiile pământului care ar anula forțele plăsmuitoare ale altoiului.
- Se recomandă
ca pomii fructiferi să se altoiască în săptămâna floriilor, perioadă stabilită tot astronomic;
-
„Dacă tună şi fungeră de Sf. Ilie seacă
alunele şi nucile”;
- Femeile la ciclu nu frământă pâine şi nu pun
borşul la fermentat. Se cunoaşte că în
acestă perioadă femeia emite biocurenţi care inhibă dezvoltarea
drojdiilor de fermentaţie. Aceiași recomandare este făcută femeilor la intrarea
în biserică aici mergând până la interzicere. Este posibil ca vibrația corpului
femeii aflate în perioada de ciclu menstrual să fie într-o fază perturbatoare
nebenefică stării de rugăciune, acești biocurenți interferând cu vibrația rugaciunii oamenilor.
***
Înainte de a vă spune cum să ne preparăm
alimentele este important să cunoaşteţi cu ce trebuie să fie dotată o bucătărie
pentru a obţine o hrană sănătoasă cu minim de efort. Iată câteva recomanări
- Folosiţi filtru de apă care funcţionează pe principiul osmozei inverse sau turmalină. Folosiţi apa filtrată pentru băut dar şi pentru gătit.
- Utilizaţi pentru consumul de lichide recipienţi din sticlă şi ceramică şi inox în special pentru copii şi neapărat în cazul unor lichide fierbinţi.
- Utilizaţi recipienţi pentru gătit alimentele din ceramică, inox, sticlă şi tablă emailată. Nu utilizaţi pe cele din aluminiu, precum şi pe cele placate cu teflon.
- Ustensilele de bucătărie să fie din lemn, inox, tablă emailată şi nu din alminiu, plastic, teflon.
- Utilizaţi storcătoarele de fructe necentrifugale. Au avantajul de a genera un suc cu mult mai multe vitamine datorită ritmului lent de procesare. De asemenea in suc nu intră substanţele chimice existente în plantă rezultate în urma conservării şi a tratamentelor. Acestea, în cazul storcătoarelor necentrifugale, rămân în fibre şi coajă şi sunt eliminate odată cu acestea.
- Pentru a putea găti fără a pierde substanţe importante din alimente vă recomand recipienţii pentru gătit la temperaturi joase, model „slow-cuker”.
- Deshidratorul electric. Uscarea (la soare) este un mod vechi de conservare al alimentelor. Deoarece în apartament nu avem condiţii, acest aparat este indicat pentru conservarea alimentelor pentru iarnă.
- Moara de cereale. Este ideală pentru obţinerea în apartament a făinei din diverse cereale şi a mălaiului.
- Maşina de făcut pâine. Alături de filtrul de apă şi de moara de cereale este furnizoarea unui aliment pe care în ingerăm zilnic. Şi acesta trebuie să fie curat şi sănătos.
- Germinatorul. Este sursa cea mai sănătoasă de vitamine pe timpul iernii.
- Aparatul de făcut iaurt. In condiţiile în care nu cunoaştem provenienţa laptelui şi procesul de fabricaţie iaurtul – un produs extrem de important pentru organism, devine un produs incert. Alternativa este aparatul de făcut iaurt în gospodărie.
- Ciupeca de chefir – alternativa la chefirul industrial.
- Aparatul pentru făcut tăiţei de casă;
- Aparatul de făcut cereale;
În
condiţiile în care putem să obţinem în gospodărie apa, pâinea,
iaurtul/chefirul, mălaiul/făina, conservele de legume şi fructe, tăiţei,
cerealele, cam câte rafturi de supermarket putem ocoli la cumpărături? Dacă dacă la
aceasta mai adăugăm şi faptul că putem achiziţiona materii prime (cereale,
uleiuri, seminţe, ceaiuri) de pe sit-urile specializate mai rămâne de stabilit
sursa de legume şi fructe de sezon. Acestea se pot achiziţiona de preferinţă
din afara oraşului, din imediata apropiere a localităţii de la persoane de
încredere sau prin parteneriate anuale între producători şi cumpărători. În
România nu există supermarketuri pentru alimente bio şi organice. Natura este
în prezent atât de degradată încât nu mai este capabilă să se vindece singură
şi este necesar să îi redăm solului vitalitatea indispensabilă sănătăţii
plantelor animalelor şi omului folosind procedee „terapeutice”. În România
acestă atitudine este încă în faza de pionierat dar ea creşte. Avantajul nostru
este că până în prezent noi nu ne-an degradat natura atât de rău precum alte
ţări aşa-zise civilizate, posibil datorită conservatorismului nostru nativ. Dar conservatorismul
nostru păleşte în faţa noilor metode de
marketing și neuromarketing dezvoltate de marile corporaţii are ne ating subtil până în străfundul sufletului. Suntem încă nepregătiți. Amintiţi-vă de perioada în care românii
făceau rate la bancă pe mulţi ani pentru a-şi cumpăra un televizor de ultimă
generaţie iar casa lor cădea pe ei.
Agricultura
Biodinamică sau un alt tip de agricultură sănătoasă în afară de agricultura BIO de import, este în prezent inexistentă în România. Conceperea unei ferme ca o
individualitate în sine şi nu numai ca un organism viu este necunoscută fermierilor români. Legătura între sol şi
procesele cosmice prin intermediul preparatelor care intensifică tocmai relaţia
plantelor cu solul de asemenea. Acestea se pot găsi în cărţile Mariei Thun şi în calendarul lunar de
lucrări agricole larg răspândit în lucrările biodinamice.
Bibliografie alternativă:
Metode de cercetare spirituală aspra dezvoltării plantelor elaborate de
Tanja Baungartner prin euritmie
Dorian Schmidt specialist în domeniul cercetării domeniul forţelor formatore eterice şi al forţelor calitative din
agricultură)
Dirk Kruse – Cercetări în domeniul observaţiilor sufleteşti
suprasenzoriale
Foarte interesant articolul ! Felicitari :) Succes in continuare!
RăspundețiȘtergere